29 mei 2018

Edegemse bioklas dient als voorbeeld op Biënnale van Venetië

De nieuwe bioklas van Edegem in hangar 23 van het Fort V zal heel snel over heel de wereld bekend zijn. De Brusselse ontwerper BC architecten & studies stelt het project, samen met drie andere gebouwen, voor op de tweejaarlijkse Biënnale van Venetië. "Duurzaamheid is in dit gebouw zeer breed opgevat, van bouwprocédé, materiaalkeuze tot energie- en watergebruik", vertelt schepen Goedele Van der Spiegel.

Architectuur is één van de vele kunstvormen die sinds zaterdag en nog tot november aan bod komen op de internationale kunstmanifestatie van Venetië. Het is op dit onderdeel dat ook Edegem, dankzij BC architecten & studies, aanwezig is. “Voor deze editie werd een Iers ontwerpbureau aangesteld als curator. Het selecteerde verscheidene architectenbureaus om deel te nemen en ook wij werden gevraagd in het concept 'free space'”, doet Ken De Cooman van BC architecten & studies het verhaal.

Het bureau koos zelf vier projecten om de werking voor te stellen in een tentoonstelling die ondertussen op de biënnale staat te pronken. “In de eerste plaats heeft de bioklas aparte bouwmaterialen. Het gebouw werd opgericht met leemstenen uit Boomse klei en de buitenzijde werd afgewerkt met kalkhennep. Het produceren van deze kalkhennep is CO2-negatief, want het materiaal neemt meer CO2 op dan het uitstoot bij de productie. Het is eigenlijk een eenvoudig gebouw met twee bouwmaterialen, want verdere afwerking is niet nodig. Het is erg duurzaam en ecologisch.”

Ook de bouwprocedure mag uniek worden genoemd. “Normaal is het bouwen met soortgelijke materialen vrij duur, maar wij hebben workshops georganiseerd zodat geïnteresseerden mee konden helpen. Voor zowel het maken van leemstenen als het aanbrengen van de kalkhennep mochten we telkens op zo'n vijftig deelnemers rekenen. Op die manier maakten de mensen 19.000 leemstenen en bleven wij binnen het budget. Wij zijn erg trots op dit proefproject, dat erg innovatief is. Ook de gemeente Edegem met haar open geest moeten we bedanken.”

Duurzaam

BC architecten & studies kan deze werkwijze, met de bioklas als voorbeeld, nu aan ontelbare geïnteresseerden voorstellen. De stand van het bureau staat opgesteld in de zogenaamde 'Arsenale', een expositieruimte waar vorige editie 560.000 bezoekers passeerden.

Volgens Edegems schepen ­Goedele Van der Spiegel (Groen) viel het ontwerp van BC architecten & studies meteen op. “Voor de bouw van onze nieuwe bioklas hadden we een wedstrijd uitgeschreven. We kregen vijf voorstellen binnen. De meeste waren vrij klassiek, maar het ontwerp van BC architecten & studies beantwoordde helemaal aan onze box in de box-principe.” Hiermee geeft Van der Spiegel aan dat de klas binnen in de hangar moest worden gebouwd.

“We hadden aangegeven dat duurzaamheid erg belangrijk was, maar het bureau trok dit heel erg ver door door er een lemen gebouw van te maken. Daarna volgde de burgerparticipatie met de workshops waarbij alle geïnteresseerden mochten aan meedoen.” Anderhalve maand na de opening van de bioklas is Edegem erg tevreden. “Ook voor de ontwerper was het een proefproject, dus de bouw was niet altijd makkelijk. Het is gelukt en we zijn er zeker tevreden over.”

Bron: Gazet Van Antwerpen - Filip Spoelders ■

 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.